Android aplikacija
Apple alikacija
Android aplikacija
Apple alikacija

Namestitev in uporaba aplikacije

Začetni zaslon

  1. S pritiskom na gumb “Pogleda” lahko zamenjate prikaz vaših naprav na začetnem zaslonu. Izbirate lahko med predoglednimi sličicami ali samo naslovnimi bloki.
  2. S pritiskom na gumb “+” dodate napravo. Za vnos naprav v aplikacijo je več možnosti, ki bodo opisane v nadaljevanju.
  3. Gumb “Play” vam bo samodejno odprl pogled trenutnega videa v živo “Live mode”.
Osnovni zaslon

Povezava snemalnika/kamere

Ob dodajanje naprav imate na voljo dve možnosti. Pogoj je, da je naprava vključena v vaše stikalo oz. usmerjevalnik z dostopom do interneta.

4. Ob izbiri p2p protokola ne boste potrebovali dodatnih posegov v vaše lokalno omrežje. Pri uporabi p2p protokola potrebujete le serijsko številko vaše naprave.

5. Pri izbiri IP/Domain opcije je potrebno v vašem usmerjevalniku nastaviti specifična vrata oz. “port”, ki bo kazal pot do snemalnika iz javnega omrežja do naprave v lokalnem omrežju. Če želite uporabljati to metodo je pri internetnem ponudniku priporočljivo zaprositi za dodelitev statičnega ip naslova.

Izbira naprave

Pred vnosom serijske številke naprave je potrebna še izbira vrste naprave, ki jo dodajate v aplikacijo. Najbolj pogosto je to NVR (network video recorder) oz. Wired camera.

V primeru, da dodajate snemalnik izberite NVR.

V primeru, da dodajate posamezno kamero, ki je ožičena izberite Wired camera.

Ob dodajanju katerekoli druge naprave ustrezno izberite med ostalimi možnostmi.

Povezava preko protokola p2p

6. V polje “Device name” vpišite poljubni naziv naprave. Naziv, ki ga boste vpisali bo kasneje uporabljen kot naziv naprave v celotni aplikaciji.

7. in 8. Ob montaži videonadzornega sistema ste prejeli lastno uporabniško ime in geslo s katerim dostopate do vašega sistema z vseh naprav.

Vnos serijske številke naprave je možen na dva načina. Prvi in najbolj praktični, ki ga ponuja aplikacija je skeniranje QR kode na napravi. Vsaka naparava vsebuje nalepko z unikatno QR kodo, ki je tudi serijska številka naprave.

9. Po skeniranju kode se ta avtomatsko vpiše v polje “SN number”. Če je naprava povezana v splet jo bo sistem avtomatsko prepoznal. V nasprotnem primeru je potrebno preveriti povezavo.

10. Ta funkcija ni obvezna, če je izrecno ne uporabljate. Polje lahko pustite prazno.

Povezava preko statičnega IP naslova

11. V polje “Address” vnesite statični IP naslov. V primeru, da statičnega IP naslova nimate uporabite protokol p2p. V nasprotnem primeru vam bo povezava delovala le do naslednjega dodeljevanja IP naslova s strani vašega internetnega ponudnika. Vaš javni IP naslov lahko preverite na tej povezavi.

12. V polje “port” vnesite številko vrat, ki je določena v vaši napravi. Številko vrat je možno poljubno spreminjati – privzeta vrednost je vedno 37777. Če ste v usmerjevalniku nastavili izhodna vrata in niste prepričani ali vaša nastavitev deluje lahko delovanje preverite tukaj.

13. V polje “Device name” vnesite poljubni naziv vaše naprave.

14. in 15. Ob montaži videonadzornega sistema ste prejeli lastno uporabniško ime in geslo, ki ga vnesete v polji “Username” in “Password”.

Pogled v živo oz. “Live mode”

16. Privzeti pogled v načinu “Live” je mreža kamer 2×2. Z dvo-pritiskom na posamezno sliko jo povečate oz. pomanjšate. Z uporabo dveh prstov posamezno sliko lahko dodatno povečate “Zoom” (aplikacija uporablja digitalno povečavo kar pomeni, da večja, kot je povečava slabša je kvaliteta).

17. V osnovni orodni vrstici lahko zaustavite in ponovno zaženete predvajanje. Izbirate lahko med nizko (SD) in visoko (HD) kvaliteto slike. Izberete lahko poljuben pogled kamer 1×1, 2×2, 3×3,… Ter izberete celozaslonski način ali normalni v primeru, da na napravi nimate vklopljene funkcije samodejnega obračanja zaslona.

18. S klikom na funkcijo “Playback” se odpre način za pregledovanje arhivskih posnetkov.

19. V dodatni orodni vrstici je več funkcij, ki pa niso vse kompatibilne z vsemi tipi kamer. Najbolj priročni sta lokalni izvoz posnetka na trenutno napravo (ikona kamere) in posnetka zaslona (ikona fotoaparata).

Predvajanje posnetkov oz. “Playback”

20. Spodnja časovnica vam prikazuje arhiv posnetkov. Posamezni sklopi posnetkov so prikazani različno glede na izbran tip posnetka. V tem primeru so na časovnici prikazani le bloki posnetkov kjer je snemalnik zaznal gibanje. Pomikanje med posameznimi bloki je preprosto s pomikom časovnice levo oz. desno.

21. V koledarju izberemo datum katerega želimo pregledovati. Izbira ure ni potrebna, sistem bo avtomatsko prikazal celotnih 24h za izbran datum. V zgornjem desnem kotu posameznega datuma je prikazana modra ikona, ki nam pove za katere datume je pogled za nazaj še možen.

22. Poleg datuma lahko izberemo še tip posnetka “Record type”, ki pa je odvisen od konfiguracije snemalnika oz. tipa kamere. Najbolj uporabna tipa sta “All” (celoten posnetek za določen dan) in “Motion” (prikaz posnetkov gibanja). Pri novejših sistemih je možno nastaviti tudi razna pametna prepoznavanja, kot so ljudje, vozila, itd kar nam precej olajša iskanje in odstrani ostale dejavnike lažnih gibanj oz. alarmov.