Oprema za letališča

Kakovostna letališka oprema je pomembna za nemoteno obratovanje teh pomembnih prometnih stičišč. V podjetju Pan elektronik se lahko pohvalimo, da smo s produkti, ki jih prodajamo ter storitvami prisotni na vseh treh večjih letališčih v Sloveniji. Vgrajujemo opremo svetovno priznanih proizvajalcev kot so: SMITHS DETECTION,  SRK BAGGAGE HANDLING SYSTEMS ter VANDERLANDE INDUSTRIES.

Oprema za letališča

Kakovostna letališka oprema je pomembna za nemoteno obratovanje teh pomembnih prometnih stičišč. V podjetju Pan elektronik se lahko pohvalimo, da smo s produkti, ki jih prodajamo ter storitvami prisotni na vseh treh večjih letališčih v Sloveniji. Vgrajujemo opremo svetovno priznanih proizvajalcev kot so: SMITHS DETECTION,  SRK BAGGAGE HANDLING SYSTEMS ter VANDERLANDE INDUSTRIES.

Aerodrom Ljubljana

Sistem odhodov: Leta 1999 je naše podjetje skupaj s proizvajalcem SRK Baggage Handling Systems iz Nemčije pričelo z modernizacijo takratnega sistema tekočih trakov za transport odhodne prtljage.

Razlog za posodobitev tekočih trakov je bila integracija dveh avtomatskih rentgenskih naprav za odkrivanje eksplozivov (EDS), z namenom rentgenskega pregleda oddane prtljage na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. To je bil takrat eden prvih tovrstnih sistemov v svetovnem merilu. Sestavljen je iz tekočih trakov iz 13 prijavnih linij (check in okenc), tehtnic za oddano prtljago, transportnih trakov in integrirane EDS rentgenske naprave, ter avtomatskega sortirnega sistema za odvajanje t.i. nečiste prtljage. Sistem tekočih trakov se zaključi na sortirni liniji, oz. vrtiljaku, kjer pristane vsa oddana prtljaga, dokler je ne naložijo na vozičke za dostavo do letal.

Sistem prihodov: Leta 2000 smo nadaljevali s posodobitvijo tekoči trakov tudi na sistemu prihodne prtljage. Obstoječi »vrtiljaki« (t.i. karousel) za prevzem prihodne prtljage niso prenesli vedno večjega števila potnikov. Skupaj s proizvajalcem SRG Baggage Handling Systems smo namestili dva nova »vrtiljaka« za prevzem prtljage s poševno površino in z dvema ločenima dovodnima transportnima linijama.

Zadnja predelava na transportnih trakovih je tekla leta 2009, ko je Aerodrom Ljubljana zamenjal obstoječe integrirane EDS avtomatske rentgenske naprave za odkrivanje eksplozivov z novejšimi, bolj modernimi napravami.

Ker so bili nove naprave različnih dimenzij, je sledila predelava dela tekočih trakov in integracija novih EDS naprav v obstoječi sistem tekočih trakov. Dela smo izvajali ob delujočem letališču, v glavnem ponoči, in jih ob odličnem sodelovanju z vsemi vpletenimi službami Aerodroma zaključili brez povzročanja zastojev ali dodatnih vrst na letališču!

Aerodrom Maribor

V letu 2008 smo skupaj v partnerstvu z gradbenim podjetjem dobili razpis za dobavo in montažo sistema tekočih trakov za transport prtljage, vključno z avtomatsko rentgensko napravo EDS za odkrivanje eksplozivov ter ostalimi rentgenskimi napravami.

Tokrat smo sodelovali z Nizozemskim proizvajalcem Vanderlande Industries. Sama zasnova sistema tekočih trakov je podobna kot na ljubljanskem letališču, le v manjšem obsegu in z le eno linijo prijavnih okenc (9), ter eno avtomatsko EDS napravo za odkrivanje eksplozivov. Tudi tu gre vsak kos oddane prtljage obvezno v rentgenski pregled, sistem prtljago, glede na rezultat EDS-a, avtomatsko sortira. Pregledana in nenevarna prtljaga konča na »vrtiljaku« za sortiranje, dokler je delavci ne naložijo na vozičke za transport do letal.

Z deli smo pričeli spomladi 2009, dokončali ter v uporabo predali smo sistem ODHODOV, vendar se je nedolgo za tem gradbeno podjetje znašlo v stečaju. Projekt je ostal nedokončan do leta 2013, ko smo kot podizvajalci drugega gradbenega podjetja obnovili oz. ponovno usposobili del sistema odhodov ter namestili tudi sistem za prihodno prtljago.

Sistem za prihodno prtljago je sestavljen iz dveh ločenih nakladalnih in transportnih trakov, ki se nahajajo v kleti, sortirnici letališča, ki popeljeta vso prihodno prtljago na dva vrtiljaka za prevzem prtljage v pritličju prihodne avle mariborskega letališča.

Letališče Cerklje ob Krki

Tudi na tem letališču smo namestili več manjših rentgenskih naprav za pregled osebne prtljage, kot tudi večjo rentgensko napravo za pregled oddane prtljage in tovora.

Obenem smo skupaj v sodelovanju z SRK Baggage Handling Systems namestili tudi prijavni pult s tehnico, t.i. check in, ki popelje prtljago v sortirnico ter krajši zbirni tekoči trak za prtljago v prihodih.

Aerodrom Portorož