V poslovnem objektu so nas prosili za ogled situacije in predlog vzpostavitve video nadzora. Ker dejavnosti podjetja potekajo v 4 stavbah ločenih z večjim dvoriščem in 3 različnimi etažami je pristop k rešitvi malo drugačen. Ob končanem projektu se sicer po dogovoru izdela PZI ampak preden začnemo z delom je potrebno vsaj na grobo urediti projektno dokumentacijo in izdelati tloris z vrisanimi elementi in kabelskimi potmi za lažjo organizacijo ob sami montaži.

Zaradi dolžine posameznih kabelskih linij, ki so presegale “varno” območje 90-100m za UTP in FTP povezave smo se odločili za 3 ločena vozlišča, ki so med seboj povezana z optično povezavo. V vsakem vozlišču smo uredili tudi brezprekinitveno napajanje in redundantno povezavo v primeru izpada električne energije ali poškodovanega optičnega vodnika. Za vzdrževanje reda in samo preglednost smo v sistemsko omaro vgradili “patch” panele za zaključevanje UTP kablov kategorije 6 in organizatorje “patch” kablov.

Zaradi situacije z obilo kovine in težkih industrijskih strojev, ki posledično pomenijo obremenjene kabelske police in elektromagnetne motnje smo za povezavo kamer izbrali UTP kategorijo 6. Stavbe so med seboj povezane s talnimi jaški kar nam je zelo olajšalo delo pri povezavi posameznih stavb.

Ker je bila želja stranka, da se celotna okolica in posamezne delovne postaje zaradi strojev natančno pokrijejo smo se odločili za kamere, ki imajo vgrajen motor za ročno ali avtomatsko nastavitev izostritve in približevanja. Namestili smo kamere vrste “dome” in “bullet” proizvajalca Dahua. Vse kamere imajo domet IR svetlobe do 60m in resolucijo slike do 4M. Namestili smo 33 zunanjih in notranjih kamer zato je bila potreba po 64 kanalnem snemalniku v katerem smo zagotovili 15TB spominskega prostora za posnetke. Diskovno polje je ustvarjeno z raid5 konfiguracijo tako, da tudi v primeru odpovedi enega od diskov ohranimi vse podatke nedotaknjene.

Zaradi velikega števila zaposlenih in posledično velikega števila naprav za pregledovanje kamer in posnetkov z različnimi pravicami dostopa smo odjemalce namestili na kar 18 naprav.